Hoe doe ik een bod op een huis?

Hoe doe ik een bod op een huis?

Je hebt een huis bezichtigd en je bent ervan overtuigd, dit is mijn (t)huis! Je hebt al een gesprek gehad met je financieel adviseur en je weet precies hoeveel je kan betalen voor het huis. Een bod uitbrengen is geen dagelijkse aangelegenheid, het is verstandig om vooraf te bepalen wat je maximaal zou willen betalen voor het huis en welke voorwaarden je inbrengt.

Ga je zelf bieden of schakel je hiervoor een aankoopmakelaar in? De keuze is aan jou. De meeste onderhandelingen worden telefonisch gevoerd. Doe jij het liever per mail of maak je liever een afspraak met de makelaar? Dat kan ook.

hoe doe ik een bod op een huis

Welke voorwaarden breng ik in bij het doen van bod?

Het kan zijn dat er meerdere kapers op de kust zijn die bij de makelaar hebben aangegeven een bod uit te willen brengen waardoor jij de vraagprijs wil gaan bieden, word jij dan de koper?

Als ik de vraagprijs bied ben ik dan de koper?

De vraagprijs is een uitnodiging tot het doen van een bod. Naast de prijs zijn ook verdere voorwaarden van belang (waaronder onder andere de datum van overdracht en verdere voorwaarden). De verkoper kan beslissen het gedane bod en voorwaarden te accepteren, te verwerpen of een tegenvoorstel te doen. Het is denkbaar dat de verkoper het huis gunt voor een lagere prijs met betere voorwaarden. Beter is relatief en verschilt per verkoop.

Mag de vraagprijs van de woning tijdens de onderhandelingen worden verhoogd?

Ja dat mag. Zodra één van partijen een tegenvoorstel doet vervalt het bod van de andere partij. Dit betekent dat de verkoper ervoor kan kiezen om tijdens onderhandelingen de vraagprijs te verhogen. Het tegenovergesteld kan ook gebeuren, dat de bieder het bod verlaagt (al dan niet met andere voorwaarden). Door verandering in de situatie kan er zelfs door de verkoper worden besloten de lopende onderhandelingen af te breken en een andere manier van verkopen op te starten, bijvoorbeeld de inschrijvingsprocedure.

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Je hebt een bod gedaan op een huis en wacht op een reactie van de verkoper. Je bent nu nog niet in onderhandeling. Als de makelaar namens verkoper aan jou een tegenvoorstel doet ben je in onderhandeling. Daarbij is het goed om te informeren hoe lang een tegenvoorstel door de verkoper gestand wordt gedaan.

Wanneer zijn de onderhandelingen afgerond?

Samen tot een akkoord komen over de prijs gaat in de meeste gevallen samen met het bepalen van de datum van overdracht. Het kan voorkomen dat verkoper en de bieder elkaar niet kunnen vinden in de datum van overdacht waardoor er geen verkoop tot stand komt. Wanneer verkoper en bieder het eens worden over de prijs, aanvaardingsdatum en overige voorwaarden zijn de onderhandelingen afgerond.

Wat is een inschrijvingsprocedure?

Er zijn meerdere belangstellenden en bieders voor een huis en die krijgen allemaal een eerlijke en gelijke kans om een bod (met eventuele voorwaarden) uit te brengen. De procedure zal dan duidelijk kenbaar worden gemaakt. Een reden dat een verkoper voor deze procedure kiest komt omdat het voor de verkoper soms lastig is om in te schatten is wie uiteindelijk de beste koper is.

Voor meer vragen (en antwoorden) kun je terecht op onze FAQ pagina (meest gestelde vragen). Heb je een vraag die niet wordt genoemd of liever persoonlijk contact? Vul het invulformulier in, mail naar westerbork@woonaccent.nl  of bel 0593 33 33 34.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hoe doe ik een bod op een huis?

  1. Pingback: Huis bezichtigd en nu? | woneninmiddendrenthe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s