Bevrijding Westerbork 2015

Bevrijding Westerbork 2015

5 mei 1945, een historische dag in geschiedenis, Nederland is bevrijd! De bevrijding is begonnen in het najaar van 1944. Het gebied boven de grote rivieren (vooral de grote steden in het westen) had te kampen met een verschrikkelijke hongerwinter, er was bijna geen eten. Mensen aten tulpenbollen om in leven te blijven.

Alle lichten moeten ’s avonds verduisterd zijn, de avondklok is ingesteld en het is donker. Niet over straat mogen gaan zonder vergunning. Ik herinner me het verhaal van mijn opa. Stiekem er tussenuit geslopen op weg naar zijn lief. Hij sloop door de sloten en schrok van een licht. Vluchtte snel weg, bleef haken in het prikkeldraad en kon gelukkig ontsnappen aan het noodlot. Zijn vriendin van toen is zijn vrouw geworden.

bevrijding westerbork 2015
Getuige van de oorlog, het geweld, de angst, de spanning, de honger, de verdrukking, het verdriet..

We ontwaken, de zon schijnt, een nieuwe dag waarin wij mogen leven in vrijheid. Vrijheid zonder oorlog dichtbij. Elke dag nog leven er mensen in onderdrukking, oorlog en geweld. Er heersen op dit moment 53 conflicten in de wereld, sluimerend of actief.

In 2015 is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en deze vrijheid willen we blijven vieren. In 1945 wilde men in Lisse de Canadese bevrijders bedanken. Dat hebben ze gedaan met bloembollen omdat er geen geld of andere materialen beschikbaar was.

Wat zou het toch mooi zijn als wij als dank aan onze bevrijders Westerbork en de omliggende dorpen rood-wit-blauw te kleuren met bloemen. Bloemen die bloeien in april, de maand van bevrijding in Westerbork. Wij ondersteunen dit initiatief en bieden daarom gratis bloembollen aan in de kleuren rood-wit-blauw om stil te staan bij onze bevrijders die ons nu laten leven in vrijheid!

De bloembollen (bestaande uit 70 bollen, 10 hyacinten, 10 tulpen en 50 blauwe druifjes) t.w.v. € 5,- stellen wij gratis ter beschikking om de Nederlandse vlag te laten bloeien. Het bloembollenpakket kan bij ons op kantoor worden opgehaald door degeen die de Nederlandse vlag in april, tijdens de herdenking in Westerbork in de tuin wil laten bloeien. Voor deze actie geldt op=op.

Wil je reageren op de inhoud van dit bericht? Dat kan door te mailen naar westerbork@woonaccent.nl of te bellen naar 0593-33 33 34.

Dit bericht werd geplaatst in Makekaar, Uncategorized, Wonen in Midden Drenthe en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s