Wat is een energielabel voor huizen?

Wat is een energielabel voor huizen?

Een energielabel voor huizen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Wat is een energielabel voor huizen?Waarom een energielabel?

Je woonlasten bestaan voor een deel uit energiekosten, hoe energiezuiniger je huis des te lager je energienota en je dus meer geld overhoudt voor andere dingen. Door het energielabel zie je in een oogopslag of een woning energiezuinig is (groen energielabel) of niet zo zuinig is (rood energielabel).

De klimaatverandering staat hoog op de agenda en om verdere klimaatverandering tegen te gaan is energie besparen één van de meeste effectieve maatregelen waaraan jij kan bijdragen. Geen energie gebruiken is de meest effectieve maatregelen maar geen optie. Wat overblijft is bewust omgaan met energie en te kiezen voor duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, geen voedsel te verspillen en het klimaat te compenseren. Heb je er wel eens over nagedacht om bij het boeken van je vliegreis certificaten aan te schaffen die de aanplant van bos garanderen? Hiermee wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd.

Wist je dat je sommige banken rentekorting geven bij het aanleveren van een energielabel? En dat de bank de kosten voor het maken van een energielabel voor haar rekening neemt? De verwachting is zelfs dat huizen met een groen energielabel makkelijker verkocht raken

Is een energielabel verplicht?

Vanaf 1 januari 2015 verandert de status van het energielabel en is het voor de huiseigenaar verplicht het huis te verkopen of te verhuren met een energielabel. De huiseigenaar riskeert vanaf 1 januari 2015 een boete die kan oplopen tot 400 euro wanneer het energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering van het huis ontbreekt. Er zijn uitzonderingen, huizen jonger dan 10 jaar zijn vrijgesteld voor de verplichting van het hebben van een energielabel. Ook als je al een energielabel hebt die jonger is dan 10 jaar hoef je geen nieuw energielabel aan te vragen. Een erkend monument of een woonboot zijn ook vrijgesteld van deze regeling.

Het is niet verplicht na een verbouwing een nieuw energielabel aan te vragen maar is wel slim om te doen. Eventuele verduurzamingsmaatregelen kunnen, als het inkomen het toelaat, in de meeste gevallen meegefinancierd worden. Doen dus!

Kan ik besparen op mijn energiekosten?

Energie besparen is makkelijk als je weet waar je op moet letten. Het is goed voor je portemonnee, je helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en je bespaart kostbare grondstoffen.
We hebben een aantal waardevolle energiebesparende tips en investeringen geselecteerd, klik hier om je voordeel te doen.

Wil je weten welke maatregelen jij moet nemen om je huis te verkopen of te verhuren met een energielabel of heb je een vraag? Neem dan vandaag nog contact met ons om geld te besparen en je huis goed te verkopen! Bel naar 0593 33 33 34 of mail naar westerbork@woonaccent.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in energiebesparing, Huurwoningen, Koopwoningen, Makekaar, Uncategorized, Woning & Onderhoud en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wat is een energielabel voor huizen?

  1. Pingback: Is een energielabel verplicht bij verkoop van een huis? | woneninmiddendrenthe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s