Ontwikkeling huizenprijzen Drenthe 2014 eerste kwartaal, gemeente Midden-Drenthe

Ontwikkeling huizenprijzen Drenthe 2014 eerste kwartaal, gemeente Midden-Drenthe

Kun je lokaal nou eigenlijk iets met de landelijk cijfers van de NVM die vandaag weer gepresenteerd zijn over het eerste kwartaal van 2014? Een goede vraag die op verschillende manieren beantwoord kan worden. Hieronder zie je in een tabelletje de harde cijfers op basis van de statistieken van de NVM.

 

Landelijk Aantal transacties + 41.5%
Huizenprijzen + 1.2%
Midden-Drenthe Aantal transacties – 11%
Huizenprijzen + 2%

Appartement(en) 45% prijsstijging…

Als we op de landelijke cijfers lokaal inzoomen dan lijkt het dat de prijzen in onze regio met 2% zijn gestegen. Dat klopt inderdaad als je kijkt naar de gemiddelden. De onderliggende transacties hebben wij bekeken en dan blijkt bijvoorbeeld dat het gemiddelde appartement in kwartaal 1 van 2014 maar liefst 45% duurder is verkocht dan het ene appartement dat een jaar eerder is verkocht. Een grote prijsstijging, 100% meer transacties (2 ten opzichte van 1), bij maar een paar transacties is dus niet representatief.

Vrijstaande woningen 12% prijsstijging

Het aantal vrijstaande woningen dat volgens de cijfers van de NVM in onze gemeente het afgelopen kwartaal zijn verkocht is 14, ten opzichte van 16 een jaar eerder. De gemiddelde koopsom is 12% gestegen, betekent dit nu ook dat de prijzen met 12% zijn gestegen? Als je er rekening mee houdt dat in Beilen in 2013 de duurste woning in het eerste kwartaal 380.000 euro opbracht en dit jaar al een woning van 590.000 euro is verkocht, dan verklaart alleen die ene transactie al een prijsstijging van 11%. Hier kun je heel mooi aan zien dat er lokaal eigenlijk te weinig transacties worden gerealiseerd om tot een goed beeld te komen waaraan je bijvoorbeeld de aanpassing van een vraagprijs kunt ophangen.

ontwikkeling huizenprijzen Drenthe 2014 eerste kwartaal, gemeente Midden-Drenthe

25% meer transacties!

Landelijk, provinciaal of gemeentelijk? Wat de landelijke cijfers zeggen, zegt mij al lang niets meer. Feit is dat wij in Westerbork in het eerste kwartaal 25% meer transacties hebben mogen begeleiden dan de eerste drie maanden in 2013. Wat dat betreft zijn wij zeer positief over de markt en ook over de verkoopkansen als je een woning reëel in de markt zet.

O ja..

De cijfers die hierboven worden genoemd zijn cijfers die afkomstig zijn van de NVM. Als ik alleen al kijk naar de transacties die wel bij het kadaster bekend zijn en niet via de nvm zijn gerealiseerd, komen er al weer hele andere cijfers uit de ‘hoge hoed’. Wel zijn wij altijd blij met algemene cijfers die positief zijn omdat dit bijdraagt aan een positief sentiment, waarmee  we het komende kwartaal met meer mensen in gesprek komen om zo ook kwartaal 2 tot een succes te maken.

De conclusie uit bovenstaande is dat je per woning moet bekijken wat een reële prijs is daar (als je wilt verkopen tenminste) een goede verkoopstrategie voor bepaalt.

En nu?

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hoe we tegen jouw woning aankijken en of we daar een goede verkoopstrategie voor kunnen bepalen? Bel dan met Woonaccent Makelaars Westerbork op 0593 33 33 34 of neem contact met ons op. Benieuwd naar hoe anderen onze dienstverlening ervaren? Klik dan hier voor een aantal referenties.

 

Dit bericht werd geplaatst in Koopwoningen, Makekaar, Tips koophuis Drenthe, Uncategorized, Wonen in Midden Drenthe, Woningmarkt Nieuws en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s