Verhuren woning tips

Verhuren woning tips

Als je je woning wilt verhuren is het goed om te weten dat dit risico’s met zich meebrengt. Eén van die risico’s die je loopt, mogelijk wel het grootste risico, is dat de huurder er na afloop van de afgesproken tijd de woning niet wil verlaten. Afspraken omtrent huurperiode en huurprijs worden vastgelegd in een contract. Als de huurder er niet uit wil en aanspraak kan maken op huurbescherming dan heb je als verhuurder een groot probleem als dit zeker niet bedoeling is. Er kan op maar twee manieren voorkomen worden dat de huurder huurbescherming kan genieten. Dit kan ondervangen worden door de woning te verhuren op basis van de Leegstandswet of te verhuren met de zogenaamde diplomatenclausule.

verhuur en huur woning

Verhuren woning Leegstandswet

Momenteel zien wij dat het regelmatig voorkomt dat men een te koop staande woning tijdelijk verhuurt. Wanneer je dit doet op basis van de Leegstandswet dan kan de huurder geen aanspraak maken op de huurbescherming en loop je met betrekking tot het beëindigen van de huur geen risico. Er wordt in dat geval een speciale huurovereenkomst opgemaakt op basis van deze Leegstandswet. Hieraan voorafgaand  wordt er eerst een vergunning aangevraagd bij Burgemeester en Wethouders bij de gemeente waarin het huis staat. Als aan alle voorwaarden en vereisten wordt voldaan, dan zal de gemeente, in principe, deze vergunning verlenen.

Verhuren woning diplomatenclausule

Wanneer je voor bijvoorbeeld je werk een aantal jaren naar het buitenland gaat is het eveneens mogelijk om tijdelijk te verhuren, waarbij de huurder na afloop van de huurovereenkomst de woning zal verlaten. Als je in een reguliere huurovereenkomst de ‘diplomatenclaule’ opneemt dan is daarmee vastgelegd dat je na het beëindigen van de huur, de woning zelf weer wilt en kunt bewonen.

Verhuren woning tijdelijk op andere manier..

Wanneer je je woning verhuurt op een andere manier dan de beide hiervoor beschreven wijzen dan is dat uiteraard ook mogelijk. Verhuurder en huurder zullen dan overeenkomen en (natuurlijk) in het contract vastleggen dat de huur bijvoorbeeld een jaar duurt, waarna de huurder de woning zal moeten verlaten. We hebben al diverse huurovereenkomsten onder onze ogen gehad en daarin voorbij zien komen dat de huurder een boete betaalt van 50 euro per dag, voor elke dag dat hij later de woning verlaat. Wanneer dit echter wordt voorgelegd aan de rechtbank, dan zal de rechter dit artikel zonder blikken of blozen van tafel schuiven omdat dit volgens de Huurwet niet mag.

Ook bij huur

Een huurder gevonden en dan?

Wil je tijdelijk verhuren én heb je een huurder gevonden, hoe gaat het dan verder? Allereerst doen wij altijd een ‘kredietwaardigheidstoets’ en een ‘inkomenstoets’ van de huurder. Op deze manier vallen normaal gesproken de mensen die zich anders doen voorkomen dan wie ze werkelijk zijn wel door de mand. Als we deze check gedaan hebben en dat is akkoord, dan maken we een huurovereenkomst op die aan de vereisten voldoet en waarmee je zeker weet dat je een juridisch goed verhaal hebt, op het moment dat de huur ten einde loopt.

Wil je vrijblijvend meer weten? Met het gratis Woonadviesgesprek informeren wij jou over jouw mogelijkheden en wat wij voor jou kunnen betekenen. Gratis en vrijblijvend. Bel naar 0593 33 33 34 of neem via het contactformulier contact op met Woonaccent Makelaars Westerbork!

Dit bericht werd geplaatst in Huurwoningen, Wonen in Midden Drenthe, Woningmarkt Nieuws en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s