Woningruil koopwoning regels

Woningruil koopwoning regels

Woningruil, hoe werkt dat nou en wat zijn de regels, is een vraag die wij regelmatig krijgen. Vaste regels zijn er niet omdat het altijd maatwerk betreft. In de volksmond wordt het woningruil genoemd. Het ruilen van woningen lijkt ingewikkeld, maar in werkelijkheid is het niets anders dan het verkopen en het kopen van een woning op hetzelfde moment. Het zijn juridisch gezien twee losse transacties die onlosmakelijk, creatief en op een realistische manier aan elkaar verbonden worden.

woningruil koopwoning regels

Waarom woningruil?

In de huidige markt zijn er maar weinig kopers te vinden die een woning kopen, vóórdat hun eigen woning verkocht is. Er wordt gewacht totdat er een partij in actie komt terwijl de wens om te verhuizen er bij velen toch echt is.  Daarom hebben wij woningruil tot één van onze activiteiten gemaakt om meer voor elkaar te krijgen dan dat zonder woningruil mogelijk was geweest.

Het grote voordeel van woningruil is dat mensen niet met dubbele lasten zitten. Daarnaast komt een woningruil de prijs ten goede wanneer beide partijen graag in het huis van elkaar willen wonen. Hierbij is het mogelijk om een woning met een lagere waarde in te ruilen voor een woning met een hogere waarde. In dat geval wordt het verschil in euro’s verrekend.

We zien ook dat op het moment dat er gecommuniceerd wordt dat woningruil tot de mogelijkheden behoort, er regelmatig mensen in actie komen die anders waren blijven afwachten. Waarop? Dat weet men zelf vaak niet eens. Men denkt vaak dat het momenteel moeilijker is om de woning verkocht te krijgen waarbij er wordt gewacht op betere tijden. Woningruil lost daarbij in 1 keer, 2 zaken op. Mooi toch?! Zowel de verkoop van de woning als de zoektocht naar een andere woning, worden in 1 actie gerealiseerd. Dit scheelt veel onnodige zorgen!

Woningruil hoe werkt dat?

Een aantal belangrijke kernvoorwaarden zijn er die we hierna opsommen:

  • er zijn twee reële partijen nodig die niet alleen de andere woning reëel op waarde schatten, maar ook de eigen woning;
  • de in te ruilen woning moet je willen bewonen of je moet het als een tussenstap zien om je eigen woning verkocht te krijgen;
  • partijen moeten praktisch met elkaar omgaan omdat de beide overdrachten normaal gesproken op dezelfde dag plaats vinden. Hierover moeten afspraken gemaakt worden om dit soepel en vlotjes te laten verlopen.

Woningruil, werkt dat echt?!

Ondertussen hebben we de nodige ervaring met woningruil. Als we partijen bij elkaar brengen die beide openstaan voor woningruil, dan gaan we kijken of we dit ook echt tot twee transacties kunnen brengen. Proberen we het vijf keer, dan wordt dit toch wel bij 1 op de 5 afgerond met een succesvolle ruil. In de gevallen dat het niet lukt blijkt vaak dat één van de partijen niet voldoende realistisch is. Of men wil de te kopen woning goedkoper kopen dan reëel is of men heeft een onvoldoende reële verwachting van de opbrengst van de eigen woning. In de praktijk lijkt woningruil het best te werken als beide partijen allebei een eigen makelaar hebben, waarbij de makelaar de belangen van één partij behartigt.

Is woningruil een goede mogelijkheid?

Als jij een tussenwoning in Assen hebt en graag een woonboerderij in de regio Westerbork wilt, kan het maar zo zijn dat die wens er andersom ook is voor iemand uit Westerbork. In dat geval kunnen wij een woningruil coördineren. Onlangs hebben wij een dergelijke ruiling gerealiseerd voor mensen uit Assen en Orvelte.

Ook een woning ruilen?

Maak dan je wensen en plannen kenbaar bij ons! Waarom? Hoe meer woonwensen er bekend zijn, hoe beter wij vraag en aanbod bij elkaar kunnen brengen waarbij woningruil een optie zou kunnen zijn. Door jouw zoekprofiel te koppelen aan het profiel van een koper kunnen jullie allebei je droomhuis kopen én je huis verkopen.

Wil je meer weten over woningruil en/of woonwens? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, je droomwoning is dichter bij dan je denkt!

Dit bericht werd geplaatst in Koopwoningen, Tips koophuis Drenthe, Uncategorized, Wonen in Midden Drenthe, Woningmarkt Nieuws en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s