Verhuizen met een restschuld: onmogelijk of toch mogelijk?

Verhuizen met een restschuld: onmogelijk of toch mogelijk?

Verhuizen met een restschuld: onmogelijk of toch mogelijk? Voor mensen met een restschuld is het moeilijk om te verhuizen. Volgens het CBS is de gemiddelde restschuld 40.000 euro en heeft bijna een miljoen huishoudens een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun huis. Voor wie vanwege een echtscheiding, werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid moet verhuizen, vangt, indien van toepassing de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) de restschuld op. Wie echter verhuist omdat hij elders een baan heeft gevonden, komt in de problemen.

Hypotheek niet over te sluiten met een restschuld?

Heb je een hypotheek met een hoogte die je nu met je huidige inkomen niet meer kunt krijgen, dan zit er niets anders op dan te blijven wonen en keurig je hypotheeklasten te betalen. Wel is het dan goed om eens nadrukkelijk op een rijtje te zetten hoe je er voor kunt zorgen dat je aflost. Elk maand een bedrag opzij zetten om af te lossen of om te sparen voor je restschuld zorgt er dan voor dat je op termijn weer sneller kunt verhuizen dan wanneer je dat niet doet.

Mogelijkheden met een restschuld

De overheid wil de woningmarkt dan wel graag een duwtje in de rug geven, maar de banken hebben liever dat huizenkopers de restschuld zelf financieren, bijvoorbeeld met behulp van familie of een lening. Als het inkomen hoog genoeg is, dan kun je dit middels een WOZ-krediet trouwens zelf prima financieren, tegen een rente van ca. 5%.

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) onderzoekt of het op termijn mogelijk zou zijn voor woningbezitters met een restschuld om ook door te verhuizen met behoud van de NHG.

Verhuizen met een restschuld Woonaccent Midden-DrentheDe toekomst

De Eigen Huis Marktindicator is de afgelopen tien jaar nog niet eerder zo snel toegenomen en de prijsdaling vlakt af. Als ze in Den Haag alles nu eens een tijdje zo laten zoals het nu is, dan zul je zien dat de woningmarkt er over een jaar al weer heel anders voor staat. Overweg je ook om dan in actie te komen? Zorg er dan voor dat je weet wat je mogelijkheden zijn. Wordt het lastig, dan is het juist ook goed om je te beraden hoe je in de toekomst ook weer graag woont zoals je zou willen!

Woning (ver)kopen in Midden-Drenthe

Het kopen of verkopen van een huis is een ingewikkelde zaak waarbij je een goede makelaar goed kunt gebruiken. Woonaccent Makelaars Westerbork is makelaar in Midden-Drenthe met een unieke werkwijze. Neem contact op voor een gesprek of doe eens de woonscan.

Dit bericht werd geplaatst in Koopwoningen, Woning & Hypotheek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s